Oldalak

2015. július 16., csütörtök

Európa, vigyázz!



Új korszak kezdődött. 2015 júliusának elején bebizonyosodott, hogy a globális tőkeérdeken kívül nincs helye más társadalmi érdeknek Európában. A görög gazdaság az elmúlt 5 évben 25 százalékkal zsugorodott, nagyrészt a hitelezői által ráerőltetett recessziós gazdaságpolitika következtében. A bérek 30 százalékkal csökkentek, a görögök 48 százaléka mára a 2008-as szegénységi küszöb alatt él. Ezzel az országgal szemben azonban gazdasági és politikai szövetségesei, az eurózóna, nem adták meg a gyengéknek és elesetteknek járó „európai” elbánást. Sőt, kiszolgáltatottságát az ország lakossága által előállított termelőeszközök (kikötők, repülőterek, áramszolgáltató) magánkézbe adására akarják felhasználni. Mire számíthatnak ezentúl Európa bármely nemzetének elesettjei, a szegények, a gyermekek, az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők?


A 2008-as világgazdasági és pénzügyi válságot nem Görögország okozta, és főként nem a görög nép. A felhalmozott adósság oka Görögországban és másutt az európai intézmények által fenntartott adórendszerekből fakadó adóelkerülés, a milliárdos vagyonok offshore-ban tartása feletti szemhunyás, a spekulációs pénzalapok és az önbeteljesítő jóslatokat adó hitelminősítők szabad működése, továbbá az, hogy a tőke évtizedek óta egyre kisebb mértékben fizeti meg a munkát a perifériákon és a centrum országokban is, ezért a keresletet csak hitelezéssel lehet fenntartani.

A válság terheit mégis a dolgozó vagy munkanélküli emberekre, nyugdíjasokra hárították, még azokban az országokban is, így például Írországban vagy Spanyolországban, amelyeket ma a „sikeres válságkezelés” példáiként emlegetnek. Ez a válságkezelés nincs tekintettel a múlt tanulságaira, hallani sem akar az első Nagy Válság és a II. világháború tapasztalatai által ihletett keynesi állami újraelosztásról, akár a legenyhébb szociáldemokrata célokról, de még csak a társadalom döntő többségének, a bérből, fizetésből, segélyből, nyugdíjból élőknek a legalapvetőbb létérdekeiről sem. Az Európai Unió sutba dobta deklarált értékeit, a szolidaritást, a jólétet, az emberi méltóságot és a békét. A rövidlátó, közvetlen anyagi érdekekért folyó harc szétfeszíti az európai kontinenst, súlyos ellentéteket szül országok között és országokon belül.

Európa – és a világ – országai és társadalmi csoportjai nem függetlenek egymástól. A társadalmak éppúgy, mint a világgazdaság, maguk hozzák létre az erőseket és a gyengéket, és ez a két pólus nem létezik egymás nélkül. A gyengék megsemmisítése gyengíti az erőseket is. Ezért az erősek diadala pirruszi győzelem.

Európa békéjének és népei méltó megélhetésének záloga az egyenlőtlenségek csökkentése. Ehhez elengedhetetlen, hogy a gazdagság legalább részben visszaáramoljon azokhoz, akiktől az utóbbi évtizedekben növekvő mértékben elvonták. Ennek a jogos igénynek a megtagadása, a legelesettebbek „móresre tanítása” a legszörnyűbb kifejleteket vetíti előre.

Thomas Mann szavaival: „Európa, vigyázz!”

7 megjegyzés:

  1. Végre már Keynes neve is elhangzott. Keynest AKARJUK és azt hogy az állam beruházzon!!! És nyomja az állam a deficitet és azt a jegybankja finanszírozza (ezért alapították, és nem azért h. magánbankok számlavezetője legyen). Ezt Akarjuk!!!! Micsoda hülyeség az h. a jegybank nem hitelezhet!!! A magánbank meg igen? Hogy van ez?

    VálaszTörlés
  2. Nagy szívesen elbeszélgetnék a "Tanárnővel" de úgy látom h. ez a blog is kihalt.

    VálaszTörlés
  3. Igen, kedves Toyoda Nagyúr :), sajnos nincs időm foglalkozni vele mostanság...

    VálaszTörlés
  4. Tisztelt Annamária! Már vagy tizedjére hallgatom meg a "válságról a Tilos rádióban c. előadását. A harmadik részben azt mondja (én is ezt vallom)hogy a 70-es évek óta csökken a bér aránya az GDP-ben és ez beleütközik a értékesítési láncolatába. Ez nekem azt jelenti h. a kereslet korlátos, hiányos. A Vígh László pedig azt magyarázza (és szerintem az is igaz) hogy a hogy a termelési mód modernizációja az élő munkaerőn hajtja végre a racionalizálást (csökkenti a munkaerőt), míg a régi termelőerők még mindig állnak. Akkor most a hiányos keresletre e kettő mechanizmus egyszerre hat? Szerintem igen. A másik dolog. Keynes is a hiányos keresletből indult ki.Szerintem azért mondta azt, hogy a kapitalizmusban a többletkibocsátást (legyen ez túltermelés) csak is inflációs hatások mellett lehet elfogyasztani. Be is idéznék: "jobb a járadékosok infláció okozta lassú eutanáziája, mint a defláció okozta tömeges munkanélküliség". Ha jól gondolom az egészet, akkor ezért van tiltva a jegybanki kötvényvásárlás az infláció miatt. Ebből meg azt a következtetést vonom le, hogy a deflációs politikát folytató nyugat, csak is a megtakarítók (járadékosok) érdekeit nézik és ezért szállnak síkra a stabil pénz mellett. Ellentét van a pénzforgalom (társadalmi össztermelés tükörképe) igénye és a megtakarítók felhalmozása között.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Valaki (ez a látszólag japán név - Takeo Fujisawa - nyilvánvalóan álca, ami nekem nem tetszik, hiszen én vállalom magam, ön pedig nem), jól látja. Üdv: aa

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés